KERET

KERET

KERET

Hová tűnt a zene az MTV-ről?

2012. szeptember 04. - wobe

Screen Shot 2012-09-04 at 2.21.51 PM.png

Ahogy azt már egy korábbi cikkemben is megemlítettem, mind a magyar, mind a külföldi MTV-ről szépen lassan eltűnnek a klippek, és a helyükre valóság showk, scripted realityk, mozgóképi tiniponyvák, vagy épp az Így jártam anyátokkal kőkorszakból visszamaradt évadai kerülnek. Bár a magyar MTV indulásakor a csatorna tele volt zenével és volt pár saját gyártású műsora is, mostanra ez már a múlt. Gyártás már egyáltalán nincs itthon, a hajnali műsorsávon kívül pedig nem nagyon találkozhatunk klippekkel sem.

Nem nehéz kitalálni, hogy mi áll a dolog hátterében: a költségcsökkentés. Mivel a gazdasági válság miatt a legtöbb cég a marketingen spórol, ezért kevesebb reklámidőt vesznek a tévéktől, pláne a kisebb, tematikus csatornáktól, mint amilyen az MTV is. A csatornáknak ezért szintén meg kell nyírbálniuk a költségvetésüket, és mivel a legegyszerűbb műsorokat is milliókba kerülhet elkészíteni, a klippek után pedig jelentős jogdíjat kell fizetni (ráadásul már mindenki a neten nézi őket), ezektől meg kellett szabadulni és olcsóbb alternatívát keresni.

Itt jönnek képbe a Jersey Shore, a Made és a hasonló amerikai MTV által gyárott sorozatok, melyeket a regionális csatornák ingyen kapnak az anyacégtől. Ezek után a konzervműsorokat már csak le kell szinkronizálni, ami epizódonként csupán néhány százezer forintjába kerül a csatornának, és már mehet is adásba.

A válság azonban valószínűleg csak a katalizátora volt egy folyamatnak. Kevesen tudják, hogy gyakorlatilag az MTV találta fel a valóságshowkat, a '92-es The Real World-del, és azóta már több, mint 88 különböző formátumot vittek képernyőre, kisebb-nagyobb sikerekkel. 

Bár én személy szerint nem nagyon hiszek a televíziózás hosszú távú jövőjében, még egy pár évig biztos nem tűnnek el a nagy fekete dobozok táblák az otthonokból, és ezért szükség lesz olyan zenecsatornákra, ahol ténylegesen játszanak klippeket és zenékkel, zenészekkel foglalkozó műsorokat. A VIVA arculatváltása ilyen szempontból elsőre ígéretesnek tűnt, de az eredmény felemás lett. (Kedvenc példám erre egy Interaktív lekonf Iszap Esztitől: "Ne felejtsetek el holnap is minket nézni, mert 30Y klippremier lesz, utána itt lesz velünk SP...".) A megoldást a kicsi, feltörekvő zenetévék jelenthetnék, mint amilyen például a MusicPlus vagy a 1Music, de mivel nekik még az MTV-nél kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, nagyon nehezen és lassan fognak tudni eljutni arra a szintre, hogy valós alternatívát jelenthessenek. 

Jelezvén, hogy a továbbiakban már nem a zene a fő profiljuk, 2010-ben a csatorna logójáról levágták a "Music Television" feliratot. A címben megfogalmazott kérdéssel megkerestem a hazai irodát is, de egyelőre még nem kaptam tájékoztatást.

Írta: Kocsis András

süti beállítások módosítása