KERET

KERET

KERET

Pussy Riot!

2012. augusztus 19. - krazz

berlin-yellow_2313032i_1.jpg

Bár az orosz lánybanda ügye Putyinnal alapvetően nem tartozik egy zenei blog szűk témakörébe, de az egész ügy furcsa sajtóvisszhangja miatt, és amiatt, hogy nem találni sem magyar, sem angol nyelvű cikket, amely rendesen, részletesen kifejtené (ki merné fejteni?) az ügyet, és annak politikai, hatalmi hátterét, megpróbáljuk nektek összeszedni a rengeteg különböző infót, és háttérszálat ami a történteket irányíthatja.

A Pussy Riot egy alig egy éve alapult lánybanda, amely különleges, az orosz politikai, és vallási vezetés elleni performance-aival tűnt fel az orosz zenei életben. (valószínüleg a botrány nélkül soha egyikünk sem hallott volna róluk...)

2012 feburárjában ( tehát több, mint fél éve) történt az ominózus eset, két héttel az orosz elnökválasztás előtt, hogy a banda négy tagja maszkokba bújva, a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyház oltára előtt előadta a “Mother of God, Put Putin Away” szövegű dalocskáját, megszakítva ezzel a mise menetét. A lányokat alig 51 (!) másodperc alatt elfogták s kitessékelték az épületből, és nem is lett volna nagyobb gond a dologból, de videófelvétel is készült a performance-ról, mely a zenekar azonos című számához készült videoklip formájában bejárta a nemzeti blogokat, hírportálokat, és külföldön is villámgyorsan terjedt.

Önmagában már abból, hogy a zenekar angolul lépett fel, látszik, hogy nem elsősorban a jelenlévők, vagy a nemzet figyelmét próbálták felkelteni, hanem mindenképpen nemzetközi szenzációt akartak elérni.

Ezt a rizikót, főként az elnökválasztás előtt pedig sem Putyin, sem Kirill pátriárka, az orosz Ortodox Egyház vezetője, aki a maga 90 milliós gyülekezetével (mely nagyban elősegítette Putyin meg- és később újraválasztását) nem vállalhatta be.

Az előzők ismeretében nem meglepő, hogy már március 3.-án a zenakar az akcióban résztvevő tagjait letartóztatták hulliganizmus vádjával. Rögtön börtönbe szállították őket , ahol először tagadták , hogy egyáltalán a zenekar tagjai lennének, majd egészen előzetesbe helyezésükig, április elejéig, figyelmeztetésül éhségsztrájkba kezdtek. 

A triót hivatalosan "premeditated hooliganism performed by an organized group of people motivated by religious hatred or hostility" címen vádolták meg.

A magyar média viszonylag későn, az ítélethirdetésük napján augusztus 18.-án figyelt fel az ügyre, a nagy portálok mellett a Subbahozta le először a hírt. 

A moszkvai Bíróság garázdaság vétkében találta bűnösnek az együttes mindhárom tagját. Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljohina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucevics a vád szerint „vallási gyűlölet által motivált garázdaságot” követett el, amiért az orosz bíróság 2 év büntetőtáborra ítélte őket (hangyányival jobb mint a gulág), ahol havonta egyszer telefonálhatnak, és évente tízszer fogadhatnak látogatót. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy ez a büntetés enyhített, mivel a három lányból kettőnek kisgyereke van. 

Csak érdekességképp a vádirat ( tehát az a szöveg melyben leírják, hogy a három lány abban az 51 másodpercben pontosan mit követett el 2800 oldalból áll!)

A világ meghatározó popzenészei mellett (Red Hot Chili Peppers, Björk, Franz Ferdinand, Yeah Yeah Yeahs, a Scissor Sisters, de még Madonna és Paul McCartney is) politikusok tiltakoztak az orosz hatóságok eljárása ellen, világszerte több mint hatvan nagyvárosban, így Budapesten is követelték lányok szabadon bocsátását.

Az orosz társadalom mégis igen furcsán áll az ügyhöz. A Levada Center legújabb közvéleménykutatása szerint az orosz megkérdezettek alig 6%-a szimpatizál a zenakarral, 41%-át nem érdekli a téma (...), és a maradék 53%-a pedig vagy helyesli a a kiszabott büntetést, vagy még többet sózna a nyakukba.

Íme a videó, a Székesegyházi performanszról:

írta: Balizs Kata

süti beállítások módosítása