KERET

KERET

KERET

Gondolatok a Nirvanaról

2012. április 20. - dave'o

Karácsonyra megkaptam Everett True - Nirvana könyvét. Mostanra sikerült csak kiolvasnom. Több oka is van, mostanában elég kevés szabadidőm volt és a maga 681 oldalával nem egy rövid történet, ráadásul nem olyan egyszerű olvasmány, mint amennyire hinnénk. Rengeteg információt, évszámot, nevet, interjút találunk benne, amit nem mindig olyan egyszerű követni. De ha valaki megakarja ismerni a Nirvanát, szándékosan nem csak Kurtöt említem, ahogyan a könyv sem csak róla szól, kötelező darab! Egy komplex képet ad a zenekarról, hibáikkal, gyengeségeikkel, ambícióikkal, konfliktusaikkal, sikereikkel egyetemben, a kezdetektől a végsőkig. Ha egy picit is szereted a Nirvanát mindenképp ajánlom! Vagy ha lusta vagy akkor ebben a cikkben összefoglalom picit a történteket. Vigyázat, spoiler veszély! 

A könyvvel párhuzamosan orrba szájba Nirvanát hallgattam, ezenfelül megnéztem két koncert dvd-t, a Live At The Paramount-ot és a Live! Tonight! Sold Out!-ot, valamint a Kurt és Courtney - A helyi Nirvana című dokumentum filmet. Nem tudom hányan vannak tisztába a történtekkel, pontosan senki, de ebben a dokumentum filmben azt állítják, hogy Courtney Love ölette meg Kurt-öt, így több pénzt kicsikarva férjéből. A filmben van egy jelenet, ahol meglátogatják Eldon Hoke-ot, ismertebb nevét El Duce-t a The Mentors frontemberét, aki azt állította, hogy Courtney Love $50000-t ajánlott neki, ha megöli Cobain-t, úgy hogy balesetnek tűnjön. El Duce azt is elárulja, hogy nem fogadta el, viszont ajánlott valakit aki megteszi. A történet pikantériája, hogy a felvétel után egy héttel El Duce-t holtan találták a közeli vonatsíneknél. Vonat gázolta el. Hogy ezekből a legendákból mi igaz és mi nem, azt nem tudni, viszont az biztos, hogy Kurt többször is beszélt ügyvédjével Rosemary Carroll-al a válásról, és valószínűleg Courtney többször meg is csalta Kurt-öt, rengeteget veszekedtek, de én személy szerint nem hinném, hogy gyilkosságról lett volna szó.

"Az, hogy összeházasodott vele, valószínűleg Kurt utolsó, igazán ostoba húzása volt, mielőtt... megtette volna azt. Szerintem nagyon szerette, aminek okát képtelen vagyok felfogni... Már ne is haragudj..." - Leighton Breezer a Thrown-Ups gitárosa

Kurt nem egy átlagos ember volt. Ő egy érzelmileg túlfűtött, szeretet hiányos, gyomorproblémákkal küszködő, magába húzódó, zavart heroinista zseni volt. Ezen felül arra próbált törekedni, hogy igazi olympiai punk zenekar maradjanak, ám a Nevermind album, főleg a kiadó nyomására, sokak szerint túl poppos lett. Így a Nirvana bizonyítván a zenekar punk vonását, a kiadóval némileg szembeszállva nyers és kemény hangzást adtak az In Utero albumnak. Kurt rühellte a Nirvana menedzsmentjét, a nagy aréna fellépéseket és az MTV-t, akik végül is felemelték a zenekart. Egyfolytában szemben álltak egymással, még felesége mindig a menedzsment oldalán állt, így terelgetve Kurt-öt, helyezve hírnevét férje akarata elé. Példaképp tekintsük meg, hogy az MTV Top Of The Pops című műsora hogyan kapta meg történelme legnagyobb troll pofonját a Nirvanatól. A műsorban csak a vokál nem playback. Ezt a Nirvana szépen be is bizonyítja:

Képzeljünk el, egy visszahúzódó embert, akit mindenki ismer, ezért csak álruhákban léphet ki az utcára, ezen felül nagy nyomás alatt van a turnék alatt, a házassága romokban és ráadásul többszörös visszaeső drogfogyasztó. Ha ez nem elég indok és jel az öngyilkosságra, akkor ott van a Római indcidens, ahol Kurt 60 darab Rohypnolt tablettával próbált véget vetni életének, búcsúlevelet hagyva:
"Dr. Baker (Kurt orvosa) azt mondta, hogy mint Hamletnek, nekem is választanom kell élet és halál között. A halált választom." - írta Kurt, valamint felsorolta, hogy szerinte Courtney kikkel csalta meg. 

"A beteges énem első gondolata az öngyilkosság hírére az volt, hogy valójában elmondta, amit el akart mondani. Nincs jobb módja annak, hogy az ember beintsen mindenkinek, mint ahogy ő tette. Bárcsak ne tette volna, de büszke vagyok rá, hogy képes volt megtenni amit akart" - Cali DeWitt, volt dada

"Miért akarnak az emberek mindig valakit talpazatra állítani, mint az isteneket? Nevetséges. Helytelen. Miért kellene bárkit is ennyire felmagasztalni? Kurt átlagos fickó volt, aki zenét írt, jó dalokat, és jó helyen volt jó időben. Ha öt évvel korábban csináljuk, az egész meg sem történt volna." - Chad Channing, Nirvana ex-dobos 

Chad Channing-el annyiban egyet értek, hogy tényleg jókor volt jó helyen. De szerintem Kurt nagyon tehetséges srác volt, viszont az emberek hajlamosak úgy beszélni a Nirvanaról, mint Kurt Cobain zenekara, és elfelejtik megemlíteni a többieket. Krist Novoselic a mezítláb játszó, basszus dobáló alapítótag ugyanúgy hozzájárult a zenekar sikereihez, akárcsak Dave Grohl dobos, a mostani Foo Fighters énekese, az ex-dobosok: Aaron Burckhard, Dave FosterDale Crover, Chad ChanningDan Peters, a próba gitáros Jason Everman, a vendég zenészek: „Big” John Duncan és Pat Smear gitárral valamint a két csellós Lori Goldston és Melora Creager. Ők mind-mind hozzájárultak a világ talán legsikeresebb, legtöbb mítosszal körbevett, és a modern rockzenére legnagyobb hatással lévő zenekarához, a Nirvanához.
Köszönjük!

Írta: Madácsi Dávid

süti beállítások módosítása