KERET

KERET

KERET

Lemezkritika: The Asteroids Galaxy Tour - Out Of Frequency

2012. február 24. - wobe

Már nagyon vártam a The Asteroids Galaxy Tour új albumát, az ‘Out Of Frequency’-t, egyrészt azért, mert az előző, ‘Fruit’ valami egészen zseniálisra sikeredett és az elmúlt pár év zenei felhozatalát tekintve újszerű és különleges volt, másrészt pedig azért, mert a lemez két előfutára, a ‘Major’ és a ‘Heart Attack’ nagyon ígéretesnek tűnt. Maga a lemez rendkívül jól sikerült, hozza a várt színvonalat és tele van fantasztikus felvételekkel, bár egy kicsit csalódott vagyok, mert másra számítottam.

Az ‘Out Of Frequency’ a bandára jellemző, hetvenes éveket idéző, pszihedelikus pop stílus határain belül marad, ami valljuk be, egyáltalán nem egy tág fogalom, ám mégis sikerült elődéhez képest egy merőben újfajta hangzást felmutatnia. Egyszerűbbek, itt-ott könnyedebbek a dallamok, nincs meg az a “beszippant és magában tart” érzés, ami a ‘Fruit’ majdnem összes számára igaz volt, valamint a trombita és a különböző kisebb ritmushangszerek (kolomp, csörgő stb) eddigi dominanciáját átvették az elekromos eszközök, a szintetizátor és a gitár. Ennek következtében kevésbé lett markáns a dallista, de vannak bőven slágergyanús szerzemények, mint például az első EP, a ‘Heart Attack’ vagy a lemez előfutára, a ‘Major’. Nekem személy szerint nagyon bejön a címadó ‘Out Of Frequency’, a ‘Cloak And Dagger’, a korong talán legelszállósabb dala, a ‘Theme From 45 Eugenia’ és a ‘Suburban Space Invader’ is.

Ugyanakkor, amikor először meghallgattam a lemezt, egy kicsit csalódott voltam. Bár az ‘Out Of Frequency’ önmagában egyáltalán nem rossz, sőt, két nap alatt nagy kedvencemmé vált, a ‘Golden Age’ és a ‘Around the Bend’ világméretű sikerei után sokkal inkább valami, az előző lemezhez hasonlóra számítottam. Ha ezzel az anyaggal nem első sorban a rajongók kielégítése volt a cél, hanem a dán banda a ‘Fruit’ sikereit akarja megismételni (gondoljunk csak a reklámszerződésekre a Heinekennel és az Apple-lel, vagy az amerikai és európai turnéra), akkor talán egy kicsit mellényúltak.

Ettől függetlenül a hippi korszakot idéző zenéjével a The Asteroids Galaxy Tour csillaga fényesen beragyogja az európai zenei élet egét és az ‘Out Of Frequency’ méltó, bár talán egy kicsit lightosabb folytatása lesz az elmúlt pár év diadalmenetének.

Írta: Kocsis András

süti beállítások módosítása