KERET

KERET

Lemezkritika: Kasabian - Velociraptor!

2012. február 10. - wobe

2011 Szeptember 16-án jelent meg a Kasabian legújabb, sorban a negyedik stúdió albuma, a 'Velociraptor!'. A 11 dalt tartalmazó korong a kritikusok és a rajongók tetszését is elnyerte, a legtöbb neves zenei magazin egyetért abban, hogy ez a banda eddigi legfőbb műve. Bár a tavalyi Sziget fesztiválon már a magyar közönség is kapott egy kis ízelítőt az új számokból, a teljes lemezt tavaly először 200 szerencsés rajongó hallhatta élőben egy repülőgépen rendezett koncerten.

Tom Meighan frontember így nyilatkozott az eseményről: "Ez be fog vonulni a történelembe! Akartunk valami igazán emlékezeteset csinálni, és a rajongóink bizony emlékezni fognak arra a napra, amikor egy repülőgépen láttak minket zenélni."

Az első klippes dal, a ‘Switchblade Smiles’ volt, melyet a banda honlapjáról hónapokig ingyen le lehetett tölteni. A hozzá készült klip július közepén jelent meg, egyébként a videó képi világa alapján készült magának a lemeznek a borítója is. Ez előtt, még 2010-ben jött ki nem hivatalosan a ‘La Fee Verte’ című dalnak egy módosított változata, melyet a közönség a London Boulevard című filmből ismerhet.

A második, szintén klippes kislemeznóta a ‘Days Are Forgotten’ volt, melyhez készült egy Ztrip remix is, az amerikai rapperrel, LL Cool J-vel. A zenekar eddig sem vetette meg, hogy szinti elemeket csempésszen a zenéjébe, de ez talán ezen az albumon teljesedett ki a legjobban. Az ‘I Hear Voices’ például megtartotta a jellegzetes Kasabian hangzást úgy, hogy egyetlen élő hangszert sem véltem felfedezni benne, de a ‘Switchblade Smiles’-ban is hangsúlyosak az elektronikus betétek. Különleges hangzást kapott a lemez címadó dala is, a ‘Velociraptor!’ a 8-bit-es dobjaival, vagy a ‘Let’s Roll Just Like We Used To’ az intenzív trombita betétjével.

Britannia jelenlegi legnagyobb bandája magasra tette a mércét, a ‘Velociraptor!’ nagyon erősre sikeredett, (nem csak) az indie rock szerelmeseinek kihagyhatatlan.

Írta: Kocsis András - via